Претрага: Пронађи
Loading...
Овај симбол обележава услуге Интернет шалтера за које је препоручена
регистрација и приступ паметном картицом
Приступ Како приступити шалтеру паметном картицом?

Како приступити шалтеру паметном картицом

1Набавка електронских сертификата за пријаву

Интернет шалтер Републичке агенције за електронске комуникације подржава следеће електронске сертификате за аутентикацију приступа:

  1. Сертификате сертификационог тела Јавног предузећа ПТТ саобраћаја „Србија“ (http://www.ca.posta.rs/)
  2. Сертификате сертификационог тела МУП-а Републике Србије на личној карти (http://ca.mup.gov.rs/)
  3. Сертификате сертификационог тела Halcom а.д. Београд (http://www.halcom.rs/ca)

Упутства о преузимању квалификованих електронских сертификата на паметним картицама које издаје Јавно предузеће ПТТ саобраћаја „Србија“ можете пронаћи на адреси http://www.ca.posta.rs/postupak_izdavanja.htm. На адреси http://www.ca.posta.rs/dokumentacija/default.htm се налазе документи потребни у овој фази преузимања сертификата (Табела 3. Захтеви и Уговори). 

Уколико имате личну карту која садржи одговарајуће сертификате за аутентикацију, можете је користити за приступ Интернет шалтеру без потребе да уносите квалификовани електронски сертификат у личну карту. Наравно, за квалификоване електронске потписе уношење квалификованог сертификата је потребно. Информације о начину издавања квалификованих електронских сертификата које издаје МУП Републике Србије се налазе на адреси http://ca.mup.gov.rs/informacije.html.

Интернет шалтер подржава Halcom квалификоване електронске сертификате.  

И2нсталација хардвера и софтвера за рад са електронским сертификатима

У случају сертификата Јавног предузећа ПТТ саобраћаја „Србија“, када га преузмете на изабраном медију (УСБ паметни токен или паметна картица) потребно је инсталирати неопходне управљачке програме за хардвер (http://www.ca.posta.rs/preuzimanje_softvera.htm), и неопходан софтвер за коришћење квалификованих електронских сертификата (http://www.ca.posta.rs/dokumentacija/default.htm, Табела 4. Корисничка упутства Сертификационог тела Поште).

У случају сертификата МУП-а Републике Србије на личним картама, пратите упутства на страници http://ca.mup.gov.rs/download.html, и инсталирајте Criptographic Service Provider (CSP) софтвер и Middleware за електронску личну карту Републике Србије.

На адреси http://www.halcom.rs/ca можете прочитати више о коришћењу Halcom сертификата на вашем рачунару.

Инсталација ос3новних сертификата

Уколико желите да ваш оперативни систем и остали програми верују основним сертификатима и не упозоравају вас на непознат извор основног сертификата (Security alert), морате инсталирати основне  сертификате.

У случају Јавног предузећа ПТТ саобраћаја „Србија“ пратите упутство са адресе http://www.ca.posta.rs/dokumentacija/default.htm, Табела 4. Корисничка упутства Сертификационог тела Поште, „Преузимање и инсталирање сертификата ROOT CA сервера Сертификационог тела Поште у Microsoft Internet Explorer“.

У случају сертификата МУП-а Републике Србије, пратите упутства са адресе http://ca.mup.gov.rs/dokumentacija.html, из документа „MUPCARoot, MUPCAGrađani, упутство за преузимање и инсталирање сертификата“ за одговарајући оперативни систем који поседујете (Табела „КОРИСНИЧКА УПУТСТВА СЕРТИФИКАЦИОНОГ ТЕЛА МУП РС“).

На адреси http://www.halcom.rs/ca можете прочитати више о коришћењу Halcom сертификата на вашем рачунару.

Под4ешавање интернет претраживача

После правилне инсталације и подешавања хардвера и управљачких програма за квалификовани електронски сертификат који поседујете, потребно је и подесити и ваш интернет претраживач да користи сертификате за пријаву на интернет стране које то очекују.

1.       За Microsoft Internet explorer није потребно додатно подешавање.

2.       За Google Chrome није потребно додатно подешавање.

3.       За Mozilla Firefox, пратите упутство на интернет адреси http://www.ca.posta.rs/dokumentacija/default.htm (Табела 4. Корисничка упутства Сертификационог тела Поште, „Подешавање Wеб претраживача Mozilla Firefox за коришћење сертификата на смарт картици или УСБ токену на Windows рачунару“).

Пријава на И5нтернет шалтер

Уколико вашим интернет претраживачем отворите адресу Интернет шалтера (http://portal.ratel.rs) приступили сте у неаутенитифованом режиму, и пријава на шалтер није ни покушана. Кликом на линк „Приступ“

 

Слика 1. Линк "Приступ"

 

или отварањем адресе (https://portal.ratel.rs) интернет претраживач ће вам понудити дијалог за избор сертификата којим се пријављујете на Интернет шалтер. Уколико користите сертификате на личним картама, а унели сте и квалификовани електронски сертификат за електронски потпис, биће вам понуђена два идентична избора. Можете изабрати било који јер ће вас Интернет Шалтер третирати исто у оба случаја.

 

Слика 2. Дијалог за потврду сертификата, Microsoft Internet explorer

На слици изнад је дијалог који ће бити приказан у претраживачу Microsoft Internet explorer. Google Chrome приказује следећи дијалог:

 

Слика 3.  Дијалог за потврду сертификата, Google Chrome

 

Mozilla Firefox приказује овакав дијалог за избор сертификата за пријаву:

 

Слика 4.  Дијалог за потврду сертификата, Mozilla Firefox

 

Након изабраног сертификата, биће вам понуђен дијалог за унос ПИН-а, као на следећој слици или сличан што зависи од софтвера који користите са вашим електронским сертификатом:

 

Слика 5. Дијалог за уношење ПИН броја

 

После уношења тачног ПИН броја, биће вам понуђена опциона Регистрација коју вам препоручујемо да прихватите и унесете податке, након чега сте пријављени на РАТЕЛ-ов Интернет шалтер. Уколико се одлучите да се не региструјете, то увек можете учинити и накнадно.

 

Слика 6. Трака са информацијама за пријављене кориснике

 

Приказана слика је са плавом „траком“ са информацијама и линковима на којој се види уколико сте се успешно пријавили на Интернет шалтер. Можете видети и основне информације о статусу ваше сесије (да ли сте се регистровали, статус регистрације и сл.).

Одјава6 са Интернет шалтера

Када желите да завршите са радом и одјавите се са Интернет шалтера, кликните на линк „Излаз“ и извадите вашу паметну картицу или УСБ паметни токен из рачунара нам ком радите. Такође, због максималне сигурности, препоручујемо да затворите све прозоре вашег Интернет претраживача. Уколико не затворите све прозоре претраживача, постоји потенцијална могућност да неко искористи ваш идентитет без вашег знања.

 

Прилози које можете преузети